Rätten till sin egen berättelse!
Jag har skrivit en roman om Anna, hennes mamma Rut och mormor Saga. Vi får möta de tre kvinnornas tankar, känslor och sätt att hantera livet som Annas pappa styr över när han misshandlar Rut. Vad händer med en flicka när orden döljs bakom strama läppar och sanning blir ett fragment av verkligheten? Då sätts tilltro till en Gud som inte syns och Siw Malmkvist blir symbol för den superkraft som kan tämja hennes pappa. När verkligheten inte räcker ut en hjälpande hand, skapas sagor för att överleva, där magi visar sig som en möjlig väg ut ur det ohanterbara. Hoppfulla fötter trycks in i ett par röda skor, som äntligen ska göra Anna behövd och älskad, allt vad hon längtar efter. Skorna står kvar när hon går hem till Baldersgatan 7 för sista gången. När hon på natten blir hämtad från sitt barndomshem är David död, hennes bror och bästa vän för alltid.
Fylld av hat återvänder Anna för att begrava sin Sjörövarpappa, mannen hon föraktar i varje liten del av sig själv. Där möter hon sin uppväxt på nytt. Varför lämnade mamma aldrig Sjörövarpappan? Vem bär skulden till Davids död? Ska Anna berätta sanningen för sin dotter, Ester, om hennes biologiska pappa, eller ska Anna liksom sin egen mamma dölja det som inte går att säga?
Finns Sjöstad?
Staden Sjöstad är en påhittad sammanslagning av de båda orterna Sjöbo och Ystad. En ort där jag växte upp och en ort där jag satte bo. Mycket i denna roman liknar verkligheten, men det är en roman byggd på fiction och inget är därmed helt sant. De som beskrivs i berättelsen finns inte i verkligheten och det som händer har inte på det sätt det berättas i romanen hänt mig eller någon jag mött. Många skeenden är däremot sannolika då jag under årens lopp, i min uppväxt och i min profession, fått ta del av många livsberättelser. Utifrån det kan jag säga att det som händer i boken har på något sätt redan hänt och det händer just nu och kommer tyvärr att hända igen. Livet ligger till grund för denna roman, men karaktärerna existerar inte och eventuella likheter någon kan finna är en slump.
Varför denna bok?
Vägen till boken började för ca 20 år sedan. Jag höll i en workshop i bemötande för lärare och rektorer i Sjöbo kommun och efteråt fick jag frågan från en kvinna som bodde granne med mig och min familj när jag växte upp: Jag har alltid undrat – vad kunde vi göra? Jag blev helt stilla. Ett svar kom direkt upp i mitt huvud, men jag kunde inte säga det. Visste inte om det var just det jag ville säga nu när jag äntligen fått frågan jag aldrig fick som barn. Utifrån denna frågeställning påbörjade jag romanen under en skrivarutbildning på Lunds universitet, år 1999. För två år sedan, 2015, plockade jag fram texten, läste det jag skrivit och förstod att en hel del är detsamma för de barn och familjer jag möter idag. Romanen ville bli skriven. Jag har gjort mitt yttersta för att berätta för er om liv som pågår varje dag bakom stängda dörrar, om tårar, rädsla, skratt, kärlek och om styrka och mod. Svaret som jag ville ge på frågan jag fick var: Ni kunde ringt på dörren, pratat med mamma, bjudit henne på kaffe, frågat hur det är …
Jag ger er fortfarande samma svar:
RING PÅ!
Tryck här om du vill du Köpa Boken!
Kort om mitt författarskap kring denna bok – tryck här!
Varmt tack
Käthe
kontakt@katheivarsson.se
#ivarjelitendelvilljaginteliknadig