Boken

I varje liten del vill jag inte likna dig

Går elakhet i arv?
Är förlåtelse alltid möjligt?
Varför lämnar inte en moder ett brutalt äktenskap?

Anna är flickan som ingen vill likna,
och Anna vill i varje liten del inte likna sin pappa,
som inte liknar någon annan …

Rätten till sin egen berättelse!

Jag har skrivit en roman om Anna, hennes mamma Rut och mormor Saga. Vi får möta de tre kvinnornas tankar, känslor och sätt att hantera livet som Annas pappa styr över när han misshandlar Rut. Vad händer med en flicka när orden döljs bakom strama läppar och sanning blir ett fragment av verkligheten? Då sätts tilltro till en Gud som inte syns och Siw Malmkvist blir symbol för den superkraft som kan tämja hennes pappa. När verkligheten inte räcker ut en hjälpande hand, skapas sagor för att överleva, där magi visar sig som en möjlig väg ut ur det ohanterbara. Hoppfulla fötter trycks in i ett par röda skor, som äntligen ska göra Anna behövd och älskad, allt vad hon längtar efter. Skorna står kvar när hon går hem till Baldersgatan 7 för sista gången. När hon på natten blir hämtad från sitt barndomshem är David död, hennes bror och bästa vän för alltid.

Fylld av hat återvänder Anna för att begrava sin Sjörövarpappa, mannen hon föraktar i varje liten del av sig själv. Där möter hon sin uppväxt på nytt. Varför lämnade mamma aldrig Sjörövarpappan? Vem bär skulden till Davids död? Ska Anna berätta sanningen för sin dotter, Ester, om hennes biologiska pappa, eller ska Anna liksom sin egen mamma dölja det som inte går att säga?

1998 läste jag ”Kvinnor som slår följe med vargar”, skriven av Clarissa Pinkola Estés. Boken handlar om den vilda kvinnan som finns inom oss. Kvinnan som rättar sig efter samhällets rådande normer, men samtidigt längtar efter friheten att vara den hon är. När vi tämjer vår inre längtan och kreativitet sätter vi vår egen själ på vänt, bortom oss själva. Ibland ska det bara något litet till för att vi spricker upp och låter vårt inre slå följe med vårt verkliga jag. Boken skildrar kvinnors arketyp med hjälp av myter och sagor. ”Kvinnor som slår följe med vargar” var en världssäljare och i år har den återigen hypats genom  Emma Watson. Har du läst den?

När jag 1999 påbörjade min bok, I varje liten del vill jag inte likna dig, så utgick jag från Pinkola Estés sätt att genom olika sagor analysera den vilda kvinnan. Min ambition var att skriva en vuxensaga som utspelar sig i vår tid och med våra problem. Genom terapi har jag analyserat hur min uppväxt har påverkat mig och i mötet med barn och ungdomar i min profession har jag fått inblick i hur de påverkas av sina uppväxtvillkor. I möten med flickor och kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp eller våld i nära relationer, såg jag hur de gömde sina upplevelser långt inom sig och maskerade sig med masken ”precis som alla andra”. För ett år sedan skrev ett blogginlägg Våldtagen o Hatad om ungdomars berättelser kring sexuella övergrepp. 2017 blev romanen slutligen sagan om den fula ankungen Anna och hennes familj. Den berättar om undantryckt längtan hos både henne och hennes mamma, medan Annas mormor är kvinnan som har slagit följe med vargar.  Anna möter samhällets blickar som sveper förbi likt molnen ovan hennes huvud. Hon trycker bort längtan och söker tillhörighet utanför sig själv. Anna är flickan som ingen vill likna.

Samtidigt ser jag kvinnor som slår näven i bordet och väser fram att ”Nu räcker det!” Kvinnor som reser sig upp, vänder på de höga klackarna och lämnar de som trycker ner, i stället för att – lämnar sig själv. ”I varje liten del vill jag inte likna dig” är en bok som beskriver från insidan hur våld och övergrepp dödar varje liten den inom en flicka och en kvinna, men boken är samtidigt en hyllning till den vilda, kreativa, intuitiva och passionerade kvinnan inom oss alla. Kvinnan är kraftfull i sin natur. Vi ska inte låta oss tämjas.

Att skriva om Anna och hennes liv är mitt sätt att ge tillbaks till alla DU som har delat sina berättelser med mig. Ni är inte ohörda! Jag knackade på och ni berättade. Tack från hela mitt hjärta. Käthe

Är du nyfiken på romanen om Anna och hennes liv?
Vill du läsa berättelser om våld i nära relationer, om själsliga sår, om att möta sin sårbarhet, om att avsluta gamla berättelser och påbörja nya?
Köp boken ”I varje liten del vill jag inte likna dig”

I varje liten del – vill jag inte likna dig